Boorilannoitus elvyttää metsäsi tasapainoisen kasvun tilaan

Toteutamme metsätilojen boorilannoituksia ruiskudroonipalveluna kaikenkokoisille metsätiloille. Toimimme koko Suomen alueella.

Boorin levitys ruiskudroonilla

Drooniruiskutus on tehokas ja turvallinen vaihtoehto metsän boorilannoitukseen. Lannoituksessa hyödynnetään uusinta teknologiaa, ja sen toteuttaa koulutettu, osaava pilotti. Droonin avulla lannoitus onnistuu vaivattomasti kaikenlaisissa maastoissa.

Boorilannoite tulee levittää lannoitettavalle alueelle mahdollisimman tasaisesti, mikä reppuruiskulla levittäessä ei välttämättä onnistu. Ruiskudrooni seuraa automatisoidusti ennakkoon suunniteltua optimoitua lentoreittiä ja alaspäin suuntautuvan ilmavirran avustamana levittää lannoitteen tarkasti halutulle alueelle. Drooni lannoittaa nopeasti myös kaikkein vaikeakulkuisimmat pusikot, kivikot ja rinteet.

silvadrones-lannoitus-1

silvadrones-lannoitus-2

Metsälle elintärkeä boori

Boori on metsän kasvulle välttämätön luonnonmukainen hivenravinne, joka vahvistaa ja suojaa puustoa. Puu tarvitsee booria solujen rakentamiseen ja uusien versojen terveeseen muodostumiseen. Lannoitettu, elinvoimainen metsä kasvaa vahvemmaksi ja tuottaa laadukasta puumassaa.

silvadrones-lannoitus-4-min

Yleinen kasvulle haitallinen boorinpuutos

Boorin puutos on metsän yleisin ravinnepuutos. Siitä kärsivät erityisesti Itä- ja Keski-Suomen metsät sekä vanhoilla pelto- ja suopohjilla tai kaskimailla kasvava puusto. Boorinpuutos on epätasapainotila, joka heikentää puuston lisäksi myös muuta lajistoa.

Tyypillisimpiä seurauksia boorin puutteesta ovat erilaiset kasvuhäiriöt ja heikkolaatuinen puu. Ravinneköyhä metsä kasvaa pusikkomaisena, paleltuu helposti ja kestää heikommin kuivuutta. Latvakasvainten silmut vaurioituvat tai kuolevat, ja puiden latvat haaroittuvat monihaaraisiksi. Puutostilassa metsän kasvu hidastuu merkittävästi, eikä puiden ole mahdollista kasvaa tukkipuiksi. Kun puumassa jää heikkolaatuiseksi, myös metsän arvo heikkenee.

Boorilannoitus kasvattaa metsääsi sekä sen arvoa

Boorinpuutostila voidaan korjata vain lannoittamalla. Boorilannoitus palauttaa metsäsi ravinnetasapainon, ja sen vaikutukset ovat pitkäkestoisia — metsäpohjan kasvukyky säilyy vuosikymmeniä. Lannoitus toteutetaan sulan maan aikana, jolloin puiden kasvu vahvistuu jo heti seuraavalla kasvukaudella ja myös muu lajisto elpyy.

Lannoittaminen on monella tavalla kannattava valinta. Se lisää metsän taloudellista arvoa ja tukee koko ekosysteemin toimintaa. Hyvinvoivassa, terveessä metsässä on myös ilo liikkua.

Metsän lannoitus on ympäristöteko – hyvin kasvava puusto sitoo enemmän hiilidioksidia.

Vanha, ympäristöystävällinen keksintö

Boorin luontoon tuominen ei ole uusi keksintö. Booria on palautettu maaperään jo menneillä vuosikymmenillä. Sen vaikutuksista metsään ja maaperään on vankkaa tutkimustietoa. Lannoitus ei ole haitallista ympäristölle, ja se sopii myös luomustandardisoituihin metsiin. Lannoitetussa metsässä voi huoletta marjastaa ja sienestää — lannoituksen myötä myös varvikko vahvistuu ja marjasato paranee

Kestävän metsätalouden rahoituslain (Kemera) mukaisesti valtio tukee boorilannoituksia maksamalla 30 prosenttia lannoituksen kokonaiskustannuksista takaisin metsänomistajalle, mikäli metsässä on todettava boorinpuutos ja se muutoin täyttää voimassa olevat kemera-tukiehdot.

Tiedätkö tai epäiletkö metsäsi kärsivän boorinpuutoksesta?

1. Ota meihin yhteyttä

Nopeuttaaksesi prosessia, voit selvittää metsätilasi kiinteistötunnuksen etukäteen. Kiinteistötunnuksen avulla voimme paikantaa metsätilasi ja suunnitella lannoitusprosessin mahdollisimman pitkälle etukäteen. Myös tieto lannoitettaviksi aiotuista kuvioista helpottaa toimintaamme.

OTA YHTEYTTÄ

2. Sovitaan lannoituksen yksityiskohdista

Teemme metsällesi yksilöllisen lannoitussuunnitelman. Palveluumme sisältyy myös Kemera-hakemuksen tekeminen puolestasi.

3. Lähetämme tarjouksen

Tarjouksesta löydät lannoituspalvelumme hinnan (€/ha). Palvelumme hintaan sisältyy kaikki tarvittava eli niin suunnittelu, levitystyö kuin myös lannoitteetkin.

4. Toteutamme boorilannoituksen

Todisteeksi suoritetusta boorilannoituksesta lähetämme raportin, josta selviää droonin lentoreitit ja käytetyt lannoitemäärät. Metsänomistajana olet myös tervetullut seuraamaan operaatiota.

Kiinnostuitko?

Ota meihin yhteyttä. Kerromme mielellämme, kuinka voimme auttaa sinua ja metsääsi!

OTA YHTEYTTÄ